< 음식 맛집 와인...>

총 게시물 286건, 최근 0 건
   
Tips for Letting Your Wine Breathe
글쓴이 : 써니 날짜 : 2017-12-23 (토) 11:35 조회 : 1971

Tips for Letting Your Wine Breathe

Aerating Your Wine


The whole concept of letting wine breathe, or aerate, is simply maximizing your wine's exposure to the surrounding air. By allowing wine to mix and mingle with air, the wine will typically warm up and the wine's aromas will open up, the flavor profile will soften and mellow out a bit and the overall flavor characteristics should improve.

Which Wines Need to Breathe

Typically red wines are the ones to benefit most from breathing before serving.

However, there are select whites that will also improve with a little air exposure. In general, most wines will improve with as little as 15-20 minutes of air time. However, if the wine is young with high tannin levels, it will need more time to aerate before enjoying. For example, a young, mid-level or higher California Cabernet Sauvignon will likely require around an hour for proper aeration and flavor softening to take place. Not that you cannot drink it as soon as it is uncorked, but to put its best foot forward give the wine a touch more time to breathe. Mature wines (8+ years) are another story altogether. These wines will benefit most from decantingand then will only have a small window of aeration opportunity before the flavor profiles begin to deteriorate.

How to Let Your Wine Breathe

Some erroneously believe that merely uncorking a bottle of wine and allowing it to sit for a bit is all it takes to aerate.

This method is futile because there is simply not enough room (read: surface area) at the top of the bottle to permit adequate amounts of air into make contact with the wine. So what's a Wine Lover to do? You have two "breathing" options: Decanteror Wine Glass

  • Decanter - use a decanter,a flower vase, an orange juice pitcher, whatever - any large liquid container with a wide opening at the top to pour your bottle of wine into. The increased surface area is the key to allowing more air to make contact with your wine. Keep this in mind while setting up proper "breathing" techniques for your favorite wine.

    Compare prices on Decanters

    • The Wine Glass - Pour your wine into wine glasses and let it aerate in situ. This is certainly the low-maintenance method and typically works quite well. Just be sure to keep the glass away from the kitchen commotion, while it breathes in peace. * Tip, for pouring wine into glasses make sure that you pour into the center of the glass with a good 6-10 inches of "fall" from bottle to glass to allow for further aeration during the actual pour.

    Compare prices on Stemware

    Aeration - "Rules of Thumb"

    In general, the Aeration Rule of Thumb: the more tannins a wine carries, the more time it will need to aerate. Lighter-bodied red wines (Pinot Noir for example) that have lower tannin levels, will need little if any time to breathe.

    It's a remarkable thing to watch and taste a wine evolve in the glass over the course of a meal or conversation. In the beginning, it might come across a little uptight and reserved or over-the-top and a little out of balance, but with some time to settle down and dance with a little oxygen, many wines (especially red) will find a new cadence in the glass, one that is both approachable and engaged.


       

    총 게시물 286건, 최근 0 건
    번호 제목 글쓴이 조회
    286  아직도 '화사 곱창' 생각나나요? 의사들은 안 먹습니다 써니 2161
    285  염증을 일으키는 식품 써니 1547
    284  중국집 음식 먹지 않아야 할 이유 써니 1890
    283  와인의 맛을 더 풍부하게… 와인 제대로 즐기는 3가지 방법 써니 1811
    282  Tips for Letting Your Wine Breathe 써니 1972
    281  ♡양파의 효능 54가지 ♡ 써니 1351
    280  몸에 좋지만 거친 잡곡밥 맛있게 짓는 비법? '이것' 두 잔 넣으세요. 써니 1051
    279  양파 썰고 바로 먹을까? 뒀다가 먹을까? '효능' 제대로 보는 법 써니 979
    278  스테이크만큼 단백질이 풍부한 식품 5 써니 1101
    277  건강한 안주 선택법… 와인에는 치즈보다 고기 써니 1089
    276  최고 맛있는 버거 레서피 스무가지 써니 893
    275  와인의 종류 +4 써니 1167
    274  요리 대 백과사전 (KOREAN YORI 제공) 써니 1393
    273  CNN 이 선정한 한국음식 베스트 5 써니 1457
    272  꽁치통조림 김치찌개 만드는 법, 통조림 특유 냄새 없애려면? +2 써니 1909
    271  라면의 속설에 대한 10가지 오해와 진실 +2 써니 1573
    270  오무라이스 만드는 법 (동영상) 써니 1496
    269  Chinese Menu - Dim Sum 點心 点心 딤섬 점심 +4 써니 2516
    268  뽀얀 국물, 곰탕의 두 얼굴 +1 써니 1660
    267  식품독성 전문가 최석영교수 “된장보다 라면이 몸에 좋아” +1 써니 1682
    266  콜라 속의 당(糖)은 나쁘고, 과일 속의 당(糖)은 좋은 걸까? 써니 1338
    265  소주 안주 베스트 3… '이것' 곁들이면 덜 취한다 +1 써니 1538
    264  오징어 데치고 초고추장 만들기 써니 1475
    263  [권순홍의 음식기행 - 홍콩②] 상기 콘지(生記清湯牛腩麵, Sang Kee Consomme Noodle) 써니 2158
    262  "고기 핏기 띠게 하는 물질이 맛의 핵심… 그 비밀 소스를 식물서 추출" 써니 1736
    261  '고기 아닌 고기'(fake meat)에 투자하는 실리콘밸리 갑부들 +1 써니 1956
    260  라면 끓이는 법 +2 써니 1896
    259  전갱이 묵은지찜 써니 1798
    258  찬찬찬 표 해물 달걀찜 써니 2190
    257  참치회를 가장 맛있게 먹으려면... 써니 2028
    256  美 "음식 속 콜레스테롤 無害" 써니 1778
    255  지금 뉴욕에서 가장 핫한 슈퍼푸드 7 kangby 1935
    254  스테이크는… '불'의 과학 티모시 1750
    253  타임지 선정발표 10대 슈퍼푸드 times 3114
    252  먹어두면 藥이 되는 Super Food 12 yskfood 1744
    251  [Why] 이 칠레 와인의 역발상, 프랑스 와인도 놀랐다 hanhw 2070
    250  양파로 김치 담그기 yori 2221
    249  세계에서 가장 비싼 Top 50 Wines iwine 1743
    248  카사노바가 하루 48개씩 먹은 굴 yori 1657
    247  "중국음식 먹을 때 茶 마시지 말라"는 중국 茶전문가-왐포아클럽 티소믈리에 인터뷰 yori 1661
    246  [펌] 요리 1004 가지 레시피 한눈에 보세요 (2) yori 1722
    245  [펌] 요리 1004 가지 레시피 한눈에 보세요 (1) yori 1658
    244  요리를 잘하려면 50가지Tip yori 1929
    243  영양높은 알뜰 별미반찬 24가지 +1 yori 1687
    242  옛날식 도시락반찬 만들어보기 yori 1670
    241  몸에 좋은 양파수제비 만들기 yori 1836
    240  가을밥상 맛있는국 끓여보기 yori 1925
    239  보약으로 먹는 보양밥 해보기 yori 1462
    238  요리 파워블로거 나나가 찾은 평양냉면 맛집 투어 yori 1597
    237  그때 먹었던 그 맛… '2012년 스타일'로 즐긴다 yori 1580
    236  달 구경도 식후경 ~ 식도락가들의 즐겨찾기 해운대 달맞이길 yori 2007
    235  영양 많은 "순두부 들깨탕" 만들기 yori 1845
    234  입맛 따라 고른다! 동태탕 vs 대구탕 열전 yori 1717
    233  초밥, 튀김, 파스타… 고등어의 화려한 변신 yori 1804
    232  모든 "찌개" 레시피...다 모였습니다 yori 1735
    231  세계10대 불량식품 yori 1464
    230  묵은지 돼지고기꼬치전 yori 2383
    229  혼다시를 사용한 색다른 삼색 계란말이 yori 1767
    228  맛 있는 밥상 (된장덮밥) yori 1497
    227  깻잎·상추·포도…농약 걱정 없이 세척하는 법은? yori 2027
    226  알아두면 得이 되는 음식상식 50가지 yori 1668
    225  고추 간장 장아찌 yori 1432
    224  달달함과 칼칼한 돼지갈비찜 yori 1926
    223  생호박 효소~ 호박한덩이 300% 활용하는 방법 yori 2141
    222  육개장보다 맛있는 마늘 토란대 닭볶음탕 yori 1868
    221  생선 비린내는 우유로…신선 식품 노하우 yori 1269
    220  꿀과 계피 가루 yori 1320
    219  계란을 더 먹어야 하는 5가지 이유 yori 1402
    218  생선회를 드시는 상식 yori 1172
    217  태안의 별미 게국지를 아시나요? yori 2838
    216  튀긴두부 국수장국 yori 1239
    215  감자와 부추전 yori 1262
    214  영양 가득한 부추달걀 볶음밥 yori 1330
    213  시원하게 건강한 된장 냉국밥 yori 2044
    212  매운 쇠고기 감자조림 yori 2011
    211  고소함의 최고봉, 버섯베이컨 덮밥 yori 1375
    210  왜 중국집 볶음밥을 좋아하냐구요? yori 1518
    209  자장소스 만드는 법 yori 1550
    208  간장게장 yori 1132
    207  양념게장 비법 yori 1310
    206  설렁탕집 깍두기 yori 1344
    205  참치볶음고추장 yori 1303
    204  주말에 만드는 영양반찬4가지 yori 1385
    203  미역을 가지고 간단한 반찬3가지 yori 1364
    202  국,찌게,전골 (약 130가지 요리법) yori 1411
    201  각종반찬 (역 180가지 요리법) yori 2803
    200  국수,면요리 (역 60가지 요리법) yori 1304
    199  빵종류,홈 브레드 (약 90가지 요리법), 샐러드 (약 60가지 만드는 법), 음료,차 디저트 (약 30… yori 1522
    198  세계 14개국의 아침식사, 브런치 메뉴 yori 1898
    197  양배추무침 yori 1481
    196  간단한 치즈 계란말이 yori 1355
    195  단호박 고등어 조림 yori 1836
    194  몸에좋은 치즈...제대로 먹는방법 yori 1312
    193  육류·채소·생선‥가열시간 따라 건강 달라 yori 1263
    192  [한식요리][삼색나물]고사리* 도라지* 시금치나물 / 부드러운 소갈비찜 yori 1419
    191  홍합요리 모음집 & 홍합손질*보관법 yori 3803
    190  밥도둑.술도둑 같으니[황태구이] yori 1158
    189  연근떡갈비와 무생채 yori 1539
    188  초보도 쉽게 따라 할 수 있는 김치담그는 법 yori 1593
    187  부드러운 소갈비찜 yori 1491
     1  2  3  맨끝

    







    맨위로